Home » D:News » Cum poate fi tratata cataracta prin operatie

Cum poate fi tratata cataracta prin operatie

Cum poate fi tratata cataracta prin operatie
Publicat: 11.11.2018
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire şi presupune o opacifiere a cristalinului natural. Afecţiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalenţa crescând odată cu vârsta.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Cataracta are impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor, siguranţei şi independenţei personale. Riscul de fractură de şold creşte cu 24% pentru pacienţii cu cataractă, de altfel studiul arătând că 31% dintre pacienţii care erau programaţi pentru operaţia de cataractă au suferit căderi în perioada dinaintea operaţiei. Aproximativ 50% dintre pacienţi renunţă la condus, pentru a evita accidentele. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia.
Potrivit unui studiu realizat recent în 12 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, 2 din 3 români de peste 60 de ani nu ştiu nimic sau au foarte puţine informaţii despre cataractă. Aşadar, este nevoie de mai multă informare corectă despre afecţiunile oculare.

Toate aceste informaţii le-am aflat de curând la conferinţa organizată de Societatea Română de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmologie cu ocazia lansării campaniei „Vezi diferenţa!”.

Cataracta – semne şi simptome
Persoanele intervievate în studiu menţionat mai sus, care nu se operaseră de cataractă, au spus că vederea înceţoşată este principalul simptom al afecţiunii (79%). Alte simptome sunt recunoscute într-o proporţie mai mică (dificultatea de a vedea noaptea, culori şterse sau cu o nuanţă gălbuie, dureri oculare şi vedere dublă), între 10% şi 20% dintre respondenţi identificându-le.
În ceea ce priveşte vizitele medicale, aproape 70% dintre respondenţii din România nu se duc la control o dată pe an, aşa cum e recomandat. Mai mult de 30% se duc doar în cazul în care apar probleme.

Continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase